Приветствую Вас, Гость! Регистрация RSS
Вторник, 22.07.2025
Главная » Статьи » Зачатие ребёнка

Харчування при підготовці до вагітності та народження дитини.
Якщо ви плануєте вагітність, то завчасно варто переглянути свій раціон, причому не тільки майбутньої мами, але і обох подружжя. Нераціональне харчування, яке призводить до дефіциту тих чи інших вітамінів і мікроелементів, на ранніх термінах вагітності може призводити до авітамінозу (блідість, суха шкіра, ламкі нігті, карієс), проблем з виношуванням, і рідко - до порушення закладки органів плоду, також може перешкоджати бажаному зачаття. Наприклад, дефіцит вітаміну Е впливає на вироблення статевих гормонів, і в організмі чоловіка може призводити до погіршення якості сперми і рухливості сперматозоїдів, у жінки - до недостатності рівня прогестерону, необхідного для підтримки вагітності на ранніх термінах. Фаст-фуд, занадто жирна, солона, гостра, смажена їжа, присмачена консервантами та іншими добавками, може призводити до збоїв у різних органах і системах організму внаслідок недостатнього постачання їх поживними елементами через збої у шлунково-кишковому тракті.

Лікар може призначити вам додатковий прийом вітамінних комплексів, але ніякі "вітамінки" не замінять повноцінне харчування. Так і з раннього віку бачити принципи здорового способу життя на прикладах батьків буде безсумнівно корисно вашому малюкові.
  
Раціональне харчування - це правильно організоване і своєчасне постачання організму добре приготовленою і смачною їжею, що містить оптимальну кількість різних поживних речовин, необхідних для його розвитку та функціонування "- свідчать книги з харчування. Але це зовсім не означає, що необхідно озброюватися довідниками, калькулятором, блокнотом і скурпульозно підраховувати білки-жири-вуглеводи і зміст кожного вітаміну в кожній страві. Дотримуватися елементарних правил здорового харчування не так вже й складно. Максимум вареної, запеченої і паровий їжі, мінімум - смаженого, копченого, гострого; помірна кількість рафінованих вуглеводів, обмеження сурогатних продуктів , вживання свіжих фруктів, овочів, кисломолочних продуктів, достатня кількість білків і "правильних" жирів - ось основи, які не варто особливих зусиль дотримуватися.

Їжу готують з свіжих доброякісних продуктів, добре промитих і очищених, якщо це необхідно. З ранніх овочів і фруктів шкірку бажано знімати, оскільки вона накопичує в собі нітрати, у розпал сезону навпаки, бажано вживати зі шкіркою, тому що під нею концентрується велика кількість вітамінів і мікроелементів.

Основне завдання здорової кулінарної обробки продуктів - зберегти в них поживну цінність (білки, жири, вуглеводи) і сприяти кращому засвоєнню поживних речовин. У здорової кулінарії використовують такі види обробки: варіння у воді і на пару, запікання, тушкування на слабкому вогні в закритому посуді, зрідка обсмажування.

Бажано обмежити вживання міцних м'ясних бульйонів, які містять велику кількість екстрактивних речовин. В овочеві ж бульйони переходить 50-75% мінеральних речовин, тому вживання супів на овочевих бульйонах навіть бажано.

Зведіть до мінімуму вживання газованих і алкогольних напоїв, за бажання віддаючи перевагу хорошим червоним винам, які сприяють підвищенню рівня гемоглобіну в крові.

Коротка характеристика готельних груп харчових продуктів.

М'ясо. Багатий білками харчовий продукт, який містить мінеральні солі, вітаміни групи В. Цінні нежирні сорти м'яса - яловичина і телятина, мову. У здоровому харчуванні існують рецепти приготування котлет, фрикадельок, тефтелькою, шніцелів без обсмажування на олії, на пару, воді або в духовій шафі.

Риба. У рибі містяться легкозасвоювані білки. Краще всього використовувати нежирні сорти - тріску, хек, окунь, судак, що пройшли теплову обробку. В'ялена та солона риба можуть бути джерелами кишкових паразитів, а це не входить у ваші плани на найближчий час. Не варто зловживати морепродуктами, які містити незначні кількості миш'яку.

Яйця. Цінний білковий продукт, містить також жири й вітаміни (А, В, D, Е). Краще вживати у вареному вигляді і в невеликих кількостях, так як сирі можуть бути інфіковані, а вживання великої кількості курячого білка може спровокувати алергію і у вас, і у будушем малюка.

Масло. Вершкове масло - джерело вітамінів А, Е і бета-каротину, використовується у свіжому вигляді. Для приготування салатів і овочевих страв рекомендуються нерафіновані рослинні олії першого холодного віджиму, багаті поліненасиченими жирними кислотами: соняшникова, оливкова, горіхове, лляне.

Сметана. Повинна бути свіжою, з жирністю не більше 20-25%. Краще додавати в овочеві страви, уникаючи поєднання з м'ясними та вуглеводних.

Молоко і молочні продукти. Краще вживати нечасто і в пастеризоване, некип'яченому вигляді, в невеликих кількостях, тому що коров'яче молоко в силу специфічності білка погано засвоюється людським організмом. Більш бажані кисломолочні продукти - кефіри, ряжанка, натуральні йогурти з невеликим терміном зберігання. Сир бажано вживати після теплової обробки (запіканки, ліниві вареники, пироги), свіжим - в невеликих кількостях і окремо від інших продуктів, тому що він є важким для шлунково-кишкового тракту продуктом, представляючи собою концентрований продукт білків коров'ячого молока. Більш переважні тверді сорти сиру з жирністю не більше 45% (тваринні жири у великих кількостях перешкоджають повноцінному засвоєнню кальцію).

Крупи. Найбільш цінними за хімічним складом є гречана і вівсяна крупи. Не менш корисна перлова, але вона важко перетравлюється, її можна використовувати для приготування супів. Крупа рисова з шліфованого рису не несе в собі практично ніякої харчової цінності, якщо немає проблем з травленням, то краще використовувати неочищений натуральний рис.

Овочі та фрукти містять велику кількість вітамінів, натуральних вуглеводів, мінеральних речовин і органічних кислот. Морква, капуста, гарбуз, кабачки, помідори, огірки, буряк, селера, пастернак, цибуля, кріп, петрушка - більшість з них можна і бажано вживати в сирому вигляді. Картопля не варто довгостроково зберігати очищеним і вимочувати - втрачається його поживна цінність, вітаміни і мікроелементи переходять у воду. Відварювати овочі та картоплю краще закладаючи їх у киплячу воду, варити в посуді із закритою кришкою на невеликому вогні. Вітаміни краще зберігаються в картоплі і овочах в печеному вигляді. Запікають також і баклажани, кабачки, гарбуз, буряк.

З напоїв варто віддати перевагу чисту джерельну воду, бутильовану воду в некип'яченому вигляді, неміцний чай, компоти і морси. Любителям соків варто уважно вивчати склад: ідеально вживання соків, що не містять лимонну кислоту, екстракти та інші добавки.

Цукор можна замінити медом або фруктозою, або ж просто скоротити його кількість.

Солити страви краще помірно і безпосередньо перед вживанням, а не в процесі кулінарної обробки - так використовується менша кількість солі.

Основний принцип - максимум натурального, всього потроху, не є за раз і в день занадто багато продуктів одного виду, не переїдати, уникати великих інтервалів у прийомі їжі, не є тому, що "так треба" або "вже пора", але ще зовсім не хочеться. Прислухайтеся до свого організму, і на здоровому харчуванні він дуже скоро стане сам підказувати, що варто з'їсти в даний момент, а що ні, і в яких кількостях.

Перехід до здорового способу життя не буде швидким і не відразу вас порадує, але усвідомити необхідність і прийняти рішення - це вже половина справи, а нагородою буде здоров'я вашого малюка і всієї сім'ї. Бажаємо успіхів!
Категория: Зачатие ребёнка | Добавил: Diksa (19.10.2010)
Просмотров: 1100 | Теги: здорове харчування, гемоглобін, харчування при зачатті, харчування у вагітності, Раціональне харчування | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: